କାକୁଡିର ଉପର ଭାଗକୁ କାଟି ଘଷିବା ଦ୍ଵାରା ଦୂର ହୁଏ କି ପିତା? ଜାଣନ୍ତୁ କ’ଣ ରହିଛି ସତ୍ୟତା

thesamikhsya
2 Min Read

ଭୁବନେଶ୍ଵର: ଅଧିକାଂଶ ଲୋକ କାକୁଡିକୁ ସାଲାଡରେ ଖାଇବାକୁ ପସନ୍ଦ କରନ୍ତି। ଗ୍ରୀଷ୍ମ ଋତୁରେ କାକୁଡି ଖାଇବା ଭଲ। ଏହାର ପ୍ରଭାବ ଥଣ୍ଡା, ତେଣୁ ଏହାକୁ ଗ୍ରୀଷ୍ମ ସମୟରେ ଖାଇବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଲାଭଦାୟକ ବୋଲି ବିବେଚନା କରାଯାଏ। ଆପଣ ନିଶ୍ଚୟ ଦେଖିଥିବେ ଯେ, କାକୁଡି କାଟିବାବେଳେ ସର୍ବପ୍ରଥମେ ଲୋକମାନେ ଏହାର ଉପର କିମ୍ବା ଉଭୟ ବାହ୍ୟ ଅଂଶକୁ କାଟି ଦିଅନ୍ତି। ଏହା ପରେ, ଏହି ଅଂଶଗୁଡିକ ସିଧାସଳଖ କାକୁଡି ଉପରେ ଘଷାଯାଏ। ଲୋକମାନେ କୁହନ୍ତି ଯେ, ଏହା କରିବା ଦ୍ୱାରା କାକୁଡିର ପିତା ଅଂଶ ଦୂର ହୁଏ ଏବଂ ଖାଇବା ସ୍ୱାଦିଷ୍ଟ ହୋଇଯାଏ। ଏହାର ସତ୍ୟତା କ’ଣ?

ପ୍ରଥମେ ଜାଣନ୍ତୁ କାକୁଡି କାହିଁକି ପିତା ହୁଏ:

ସମସ୍ତ କାକୁଡି ପିତା ନୁହେଁ। ଏହା କେବଳ କିଛି କାକୁଡିରେ ହୋଇଥାଏ। ଏହା କାକୁଡିର ପାଚିବା ଉପରେ ନିର୍ଭର କରେ। କାକୁଡି, ଲାଉ ପରିବାରର ଜଣେ ସଦସ୍ୟ। ଏହି ପରିବାରରେ ମିଳୁଥିବା CUCURBITACINS ନାମକ ଏକ ପଦାର୍ଥ ଯୋଗୁଁ ଏହା ପିତା ହୋଇଥାଏ। ପନିପରିବା ଏହି ପଦାର୍ଥକୁ ନିଜକୁ ରକ୍ଷା କରିବା ପାଇଁ ଆତ୍ମରକ୍ଷା ର ଏକ ରୂପ ଭାବରେ ଉତ୍ପାଦନ କରେ, ଯେଉଁ କାରଣରୁ ପିତା ବଜାୟ ରହିଥାଏ।

ଘଷିଲେ ଦୂର ହୁଏ କି ପିତା?

କାକୁଡିର ପିତାକୁ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ଏହାକୁ ଘଷାଯାଏ, ଯେଉଁଥିରୁ କିଛି ଫେଣ ମଧ୍ୟ ବାହାରିଥାଏ। ଯାହା ମାଧ୍ୟମରେ ଏହାର ପିତା ବାହାରିଥାଏ। ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ଅନୁସନ୍ଧାନ ଏହି ତଥ୍ୟ ସମ୍ବନ୍ଧରେ ଭିନ୍ନ ଯୁକ୍ତି ଦେଇଛି। ଆସନ୍ତୁ ଜାଣିବା ଏହି ବିଷୟରେ ଅନୁସନ୍ଧାନ କ’ଣ କହୁଛି।

ଅନୁସନ୍ଧାନ କ’ଣ କହିଥାଏ?:

ଡେଲି ମେଲ୍, ଲାଇଫ୍ ହ୍ୟାକର୍ ଏବଂ ଟୁଡେ ଡଟ୍ କମ୍ ରେ ପ୍ରକାଶିତ ଅନୁସନ୍ଧାନ କହୁଛି ଯେ, ଏହା କରିବା ଦ୍ୱାରା କାକୁଡ଼ିର ପିତା ଦୂର ହୋଇଯାଏ। ଖବର ଅନୁଯାୟୀ, କାକୁଡ଼ିରେ କୁକୁର୍ବିଟାସିନ୍ ଧାରରେ ଥାଏ। ଏପରି ପରିସ୍ଥିତିରେ, ଏହାକୁ ଧାରରୁ କାଟିବା ପରେ ଘଷିବା ଦ୍ୱାରା ଏହାର ପିତା ଅଂଶ ଫେଣ ସହିତ ଚାଲିଯାଏ। ଏହା କରିବା ଦ୍ୱାରା କୁକୁର୍ବିଟାକ୍ଟିନ୍ କାକୁଡିରେ ବିସ୍ତାର ହୁଏ ନାହିଁ ଏବଂ ଏହାର ପିତା ବାହାରିଯାଏ।

ଏହା ବ୍ୟତୀତ ଅନେକ ବିଦେଶୀ ୱେବସାଇଟରେ ପ୍ରକାଶିତ ଅନୁସନ୍ଧାନରେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ଫଳ / ପନିପରିବା ପାଚିବା ସହିତ ଏଥିରେ କାକୁର୍ବିଟାସିନ୍ ପରିମାଣ କମିଯାଏ। ଯେଉଁଥିପାଇଁ ଏହା ରାନ୍ଧିବା ପରେ ଏଥିରେ ପିତାର କମ୍ ସମ୍ଭାବନା ଥାଏ। ସେହି ଅନୁଯାୟୀ, କାକୁଡିର କଟା ମୁଣ୍ଡକୁ ଘଷିବା ଦ୍ୱାରା ଏହାର ପିତା ମଧ୍ୟରେ କୌଣସି ପରିବର୍ତ୍ତନ ହୁଏ ନାହିଁ।

Share this Article