ଏହି ଉପାୟରେ ମଧୁମେହ ରୋଗୀ ପିଅନ୍ତୁ ଚା କିମ୍ବା କଫି, ହ୍ରାସ ପାଏ ସମସ୍ୟା

thesamikhsya
3 Min Read

ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଟିପ୍ସ: ଯଦି ଆପଣ ମଧୁମେହର ରୋଗୀ, ତେବେ ଏହି ଖବର ଆପଣଙ୍କୁ ଖୁସି ଦେଇପାରେ। ଏକ ଅନୁସନ୍ଧାନ ଅନୁଯାୟୀ, ମଧୁମେହ ଟାଇପ୍-୨ ରୋଗୀମାନେ ଆରାମରେ ଦିନରେ ୨-୪ କପ୍ ଚା-କଫି ପିଇପାରିବେ। ସମ୍ପ୍ରତି, ଆମେରିକାର ବୋଷ୍ଟନ୍ ସ୍ଥିତ ଚେନ୍ ସ୍କୁଲ୍ ଅଫ୍ ପବ୍ଲିକ୍ ହେଲ୍ଥରେ ଏକ ବିଶେଷ ପ୍ରକାରର ଅନୁସନ୍ଧାନରେ ଏହା ପ୍ରକାଶ ପାଇଛି। ଅନୁସନ୍ଧାନରୁ ଜଣାପଡିଛି ଯେ, ଯଦି ଡାଇବେଟିସ୍ ଟାଇପ୍-୨ ରୋଗୀ ଅଧିକ ଚା’ ଏବଂ କଫି ପିଅନ୍ତି, ତେବେ ଅକାଳରେ ମୃତ୍ୟୁ ହେବାର ଆଶଙ୍କା ପ୍ରାୟ ୨୫ ପ୍ରତିଶତ କମିଯାଏ। କିନ୍ତୁ ଏହି ଅନୁସନ୍ଧାନରେ ମଧୁମେହ ରୋଗୀମାନେ କେଉଁ ପ୍ରକାରର ଚା-କଫି ପିଉଛନ୍ତି ତାହା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯାଇଛି।

ଅଧିକ ସୁଗାର ଫ୍ରି ବ୍ୟବହାର କରନ୍ତୁ ନାହିଁ:

ଅନୁସନ୍ଧାନରେ ଏହା ମଧ୍ୟ ପ୍ରକାଶ ପାଇଛି ଯେ, ଯଦି ଆପଣ ଅଧିକ ସୁଗାର ଫ୍ରି ବ୍ୟବହାର କର, ତେବେ ଏହା ଆପଣଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଉପରେ ଖରାପ ପ୍ରଭାବ ପକାଇଥାଏ। ଯଦିଓ ମଧୁମେହ ରୋଗୀମାନେ ଅଧିକ ମିଠା ଚା-କଫି ପିଉଛନ୍ତି, ଏହା ହୃଦଘାତର ଆଶଙ୍କା ୨୫% ବୃଦ୍ଧି କରିଥାଏ କିମ୍ବା ହୃଦଘାତ ସମ୍ବଧୀୟ ଅନ୍ୟ କୌଣସି ହୃଦ୍‌ରୋଗରେ ମୃତ୍ୟୁ ହେବାର ଆଶଙ୍କା ୨୯% ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥାଏ। ଅନୁସନ୍ଧାନରୁ ଜଣାପଡିଛି ଯେ, ଟାଇପ୍-୨ ଡାଇବେଟିସ୍ ରୋଗୀଙ୍କ ପାଇଁ ହୃଦରୋଗ ହେଉଛି ମୃତ୍ୟୁର ସବୁଠାରୁ ସାଧାରଣ କାରଣ। ଏହି ଅନୁସନ୍ଧାନରେ, ଆମେ କଳା କଫି, ଚିନି ବିନା ଚା’ ବିଷୟରେ କହୁଛୁ। ବୋଷ୍ଟନ୍‌ର ଚେନ୍ ସ୍କୁଲ୍ ଅଫ୍ ପବ୍ଲିକ୍ ହେଲ୍ଥ ହାର୍ଭାର୍ଡ ଟିଏଚରେ ପୁଷ୍ଟିକର ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ ମହାମାରୀ ବିଜ୍ଞାନର ସହଯୋଗୀ ପ୍ରଫେସର ଅଧ୍ୟୟନକାରୀ କ୍ୟୁ ସନଙ୍କ ଅନୁଯାୟୀ, ‘କେତେକ ପାନୀୟ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ତୁଳନାରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଲାଭଦାୟକ ଅଟେ, ତେଣୁ ଏଥିରେ ନିର୍ଭର କରେ ଆପଣ କେଉଁ ପ୍ରକାରର ପାନୀୟ ପିଉଛନ୍ତି।

ଏହି ଅନୁସନ୍ଧାନରେ, କମ୍ ଚର୍ବିଯୁକ୍ତ କ୍ଷୀର, ଫଳ ରସ କିମ୍ବା କୃତ୍ରିମ ଭାବରେ ମିଠା ପାନୀୟ ବଦଳରେ ଆମେ କଳା କଫି, ଚିନି ବିନା ଚା ଏବଂ ସାଧା ପାଣି ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିଛୁ। ଏହି ଅନୁସନ୍ଧାନରେ ଆମେ ଥଣ୍ଡା ପାନୀୟ, ଅତିରିକ୍ତ ମିଠା ଫଳ ରସ, ଉଚ୍ଚ ଚର୍ବି କ୍ଷୀର ତୁଳନା କରିନାହୁଁ। ଟାଇପ୍-୨ ମଧୁମେହ ରୋଗୀଙ୍କ ହୃଦଘାତ ଏବଂ ହୃଦଘାତ ହେବାର ଆଶଙ୍କା ଅଧିକ ଥାଏ।

ବୁଧବାର ଦିନ ବିଏମଜେ ପତ୍ରିକାରେ ପ୍ରକାଶିତ ଏହି ଅନୁସନ୍ଧାନରେ ଟାଇପ୍-୨ ମଧୁମେହ ରୋଗରେ ଆକ୍ରାନ୍ତ ହୋଇଥିବା ପ୍ରାୟ ୧୫ ହଜାର ୫୦୦ ବୟସ୍କଙ୍କ ଖାଦ୍ୟପେୟ ତଥ୍ୟ ବିଶ୍ଳେଷଣ କରାଯାଇଥିଲା, ଯେଉଁମାନେ ଯୁକ୍ତରାଷ୍ଟ୍ରର ନର୍ସମାନଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଅଧ୍ୟୟନ ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପ୍ରଫେସନାଲ୍ ଫଲୋଅପ୍ ଷ୍ଟଡିର ଅଂଶ ଥିଲେ। ୭୫% ଏପରି ବ୍ୟକ୍ତି ଥିଲେ ଯେଉଁମାନେ ପ୍ରଶ୍ନର ବେପରୁଆ ଭାବରେ ଉତ୍ତର ଦେଲେ। ସେଠାରେ ହାରାହାରି ବୟସ ୬୧ ବର୍ଷ ବୟସ୍କର ମହିଳାମାନେ ଥିଲେ।

ଟାଇପ୍-୨ ମଧୁମେହ ରୋଗ ନିର୍ଣ୍ଣୟ ହେବା ପୂର୍ବରୁ ଚିନି-ମିଠା ପାନୀୟର ଅତ୍ୟଧିକ ପାନ କରୁଥିବା ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ କିଛି ଭଲ ଖବର ଥିଲା। ଅଧ୍ୟୟନରୁ ଜଣାପଡିଛି ଯେ ଯେତେବେଳେ ସେହି ମିଠା ପାନୀୟଗୁଡିକ କଫି କିମ୍ବା କୃତ୍ରିମ ଅଣ-କ୍ୟାଲୋରିକ୍ ​​ପାନୀୟ ସହିତ ରୋଗ ନିର୍ଣ୍ଣୟ ପରେ ବଦଳାଗଲା, ଶୀଘ୍ର ମୃତ୍ୟୁ ହେବାର ଆଶଙ୍କା ଯଥେଷ୍ଟ କମିଗଲା। ଯେତେବେଳେ ଉଭୟ ଚିନି-ମିଠା ଏବଂ କୃତ୍ରିମ ଅଣ-କ୍ୟାଲୋରୀଯୁକ୍ତ ପାନୀୟକୁ କଫି, ଚା, ସାଧା ପାଣି ଏବଂ କମ୍ ଚର୍ବିଯୁକ୍ତ କ୍ଷୀର ସହିତ ବଦଳାଯାଇଥିଲା, ହୃଦଘାତ ଏବଂ କୌଣସି କାରଣରୁ ମୃତ୍ୟୁ ହେବାର ଆଶଙ୍କା ଆହୁରି ହ୍ରାସ ପାଇଲା।

Share this Article